Pre Loader

Nyhetsarkiv

Här hittar du vårt arkiv med nyhetsbrev och filmklipp

Välkommen till #ILOVEBETONG

Bäste läsare. Du tittar nu på premiärnumret av Pigmentecs nyhetsbrev #ILOVEBETONG. Här bjuder vi på inspiration från spännande byggprojekt och konkreta exempel på hur infärgning ger betongen liv och en underhållslös tillvaro för all framtid. Vi berättar också om hur våra maskiner skapar lönsamhet och underlättar betongbranschens vardag.

Mycket nöje önskar vi som älskar betong!
Lars-Olof Eliasson

Träffa oss på Bauma
11-17 april är det äntligen dags för Bauma i München igen. Under världens största mässa för byggmaskiner träffar du oss hos våra leverantörer. På plats under Bauma-veckan finns Lars-Olof Eliasson och Bengt Wernersson från Pigmentec.

Infärgat mot skyarna
Stockholm håller på att få en ny skyline i och med uppförandet av Norra Tornen. De två skyskraporna i Vasastan, vid Torsplan, beräknas bli över 100 meter höga. Arkitekturen är futuristisk med en fasad av asymmetriska boxar i infärgad betong och glas.

Fukt i din smartphone
Mät i blandaren, direkt i ballasten eller på labbet. Ludwig levererar fuktmätningsutrustning för alla applikationer och med MobiMic Profi-Check får du resultatet direkt i din smartphone eller surfplatta.

Haarup löste behoven
När UBAB valde motströmsblandare från danska Haarup installerades först en blandare. Men behovet växte snabbt av ytterligare en blandare. Detta löste leverantören dock galant. Allt var förberett.

Med betongen mot sommaren.

Bäste läsare. Håll utkik efter vägarna när du färdas genom Sommarsverige. Då ser du att det är väldigt grått bland broar och på refuger. Om dessa ytor hade färgats vid gjutningen skulle upplevelsen bli betydligt trevligare. Dessutom hade det blivit både billigare och underhållsfritt. Sommarnumret av I Love Betong handlar om varför det är bättre att tänka före när det ska gjutas, om hur du mäter betongtemperaturen redan i bilen, om hur grafisk betong förskönar och inspirerar samt hur Mosaiken Hedesunda får stenen att blomstra.

Mycket nöje och färgglad sommar önskar vi som älskar betong!
Lars-Olof Eliasson

Full fuktkoll i bilen
Ludwig har utvecklat ett patenterat mätsystem för hålla koll på våt betong redan när den ligger i betongbilens roterare. Systemet, som går under namnet FL-MOBIMIC-inspector, är mycket driftsäkert och ger tillförlitliga värden när det är omöjligt att mäta med sladdanslutna instrument.

Ful färd i Falukorven
Att färdas genom ”Röde Orm”, Partihallsförbindelsen mellan E20 och E45 i Göteborg är helt klart en smidig upplevelse, men definitivt inte estetisk.
Den glåmiga grå insidan står i stark kontrast till den röda utsidan och det är lätt att förstå varför broförbindelsen fått det mindre klädsamma öknamnet ”Falukorven”.

Hemma hos Mosaiken
Familjeföretaget Mosaiken Hedesunda har sedan femtiotalet varit en utmanare till de stora leverantörerna av stenprodukter. Bolaget är inne på sin tredje generation Walldénare sedan starten 1956 med VD:n Erik Walldén.
Bolagets tillväxtkurva pekar brant uppåt de senaste åren. Man har nästan fyrfaldigat omsättningen på fyra års tid, från 7 miljoner kr 2012 till 27 miljoner kr 2015.

Vild betong hos ÅF
I ÅF:s parkeringshus i Kallebäck är det trångt bland djuren. I det mer än 10 000 kvadratmeter stora P-huset har närmare 1 800 kvadratmeter väggyta smyckats med grafisk betong, främst naturmotiv. Dessutom finns en hel del tre-dimensionella skapelser i betongen.
I Love Betong har pratat med Göran Andreasson på Graphic Concrete som producerat de membran som skapat motiven på väggarna.

Hösten – färgernas tid

Det är inte bara infärgad betong som är vacker. Hösten bjuder även den på en strålande färgprakt. I somras fick vi ett fint, infärgat tillskott när Krokbäck skatepark i Malmö invigdes. Ett stenkast därifrån, på andra sidan sundet ligger DK Betons nya fabrik där två motströmsblandare jobbar för att förse köpenhamnarna med betong för de högsta kraven.
Höst innebär givetvis också Betonggalan. I år ser det ut att bli en riktig succégala med flera nya rekord. Som vanligt sponsrar Pigmentec “Årets Betongarkitekt”.
Mer om detta hittar du nedan.

Mycket nöje önskar vi som älskar betong!
Lars-Olof Eliasson

Betonggalan 2016
Betonggalan som hålls den 10 november 2016 ser ut att bli en riktig rekordgala. I princip är alla biljetter till Berns slutsålda och i skrivande stund närmar sig nätrösterna 3 500. Årets tema: Det hållbara byggandet.

Skejtare älskar infärgat
Att brädåkare har ett passionerat förhållande till betong är inget nytt. Men när Krokbäck skatepark planerades ville man även få med det estetiska. Hela 53 kubikmeter infärgad betong användes för att markera vissa partier vid byggandet av den stora bowlen i Malmö.

Fabriksbetong i fin fabrik
Haarup har på uppdrag av DK Beton byggt en ny betongfabrik strax utanför Köpenhamns centrum. Här arbetar två motströmsblandare dygnet runt för att förse Köpen-hamnsområdet med högkvalitativ fabriksbetong. Kapaciteten är 120 kubikmeter per timme. DK Beton är ett systerbolag till Betongindustri AB i Sverige och ingår i Heidelberg Cement.

Flexibelt med vippbord
Högkvalitativa tiltbara formbord möjliggör flexibel, horisontell tillverkning av vägg- och fasadelement samt andra special- produkter. Hydraulisk tiltfunktion upp till 83° säkerställer avformning utan kantbrott. Den planslipade ytan garanterar förstklassiga betongytor.

Borden finns i utförande med fasta eller justerbara formsidor i intervallet 120-350 mm och den ytterst stabila konstruktionen tillåter att formborden kan ställas på plana ytor utan annan fundamentsbyggnad.

Betong måste inte vara grå

Betong omnämns ofta som ett grått och trist byggmaterial. Vi antar att det beror på färgen. Betong är formbart, beständigt och du kan få det i vilken färg som helst. Självklart finns det tillfällen då grå betong passar utmärkt, men vi tycker att den infärgade betongen borde få chansen lite oftare. Det hade resulterat i betydligt mer intressanta och levande gestaltningar.

Som arkitekt väljer du den önskade kulören enligt NCS eller RAL och det blir som du tänkt dig, även om du väljer en grå nyans. Allt som behövs är ditt tränade öga och ett nummer för att få ett beständigt resultat som aldrig kräver något underhåll. En infärgad betongkonstruktion blir även genomfärgad och levande eftersom materialets naturliga flammighet kommer fram.

Infärgad betong behåller sitt uttryck år efter år oavsett hur mycket elementen nöter och hur den närliggande miljön förändras.

Hör gärna av dig till oss på Pigmentec så berättar vi mer om infärgad betong.